Lobi You-th

Lobi Youth

Met Urban kunstvormen Gods liefde ervaren

Wij willen jongeren graag kennis laten maken met Gods liefde door middel van voorstellingen. Hierbij focussen we ons vooral op tieners en jongeren die nog niet naar de kerk gaan en in wijken opgroeien waar ze hun tijd regelmatig op straat doorbrengen.

Door middel van Urban kunstvormen proberen we jongeren Gods liefde te laten ervaren.

WAT WE DOEN

Lobi You-th werkt vanuit onderzoek om te kijken waar jongeren behoefte aan hebben. Op basis daarvan produceren we voorstellingen waarin jongeren horen over Gods Liefde.

Lobi = liefde

Wij zijn Lobi You-th en maken voorstellingen om jongeren kennis te laten maken met Gods liefde. Lobi is het Surinaamse woord voor liefde. You natuurlijk het Engelse woord voor jij. Zo willen we meteen via de naam laten weten dat iedereen geliefd is. De “th” van Youth die nog over is, doelt op de jongeren die wij willen vertellen over Gods liefde. Lobi You-th is een project vanuit Youth For Christ; Een gepassioneerde missionaire beweging van jongeren en jongerenwerkers. Gedreven door Gods liefde zoekt Youth for Christ jongeren op, helpt hen groeien en biedt hen hoop. Zo komen we dichterbij jongeren. Want elke jongere verdient de kans om Jezus te leren kennen. Het kernteam van Lobi You-th wordt gevormd Annabelle en Lianne. Zij werken wekelijks om zoveel mogelijk jongeren Gods liefde door creatieve vormen te laten zien.

"Jongeren hebben behoefte aan de onvoorwaardelijke liefde van God" “Dat merk ik als ik jongeren spreek uit de wijk. En hoewel ik handel uit deze passie merk ik als jongerenwerker dat dit onderwerp lastig te bespreken is in een groep. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat creatieve vormen uiterst geschikt zijn om dit Gods liefde bespreekbaar te maken. Jongeren worden geraakt, zijn sneller geïnspireerd en durven vragen te stellen. Jongeren zoeken naar onvoorwaardelijke liefde van God en wij willen daar met Lobi You-th een plek voor geven.”
Lianne, jongerenwerker
PROJECTEN

REGELBREKERS

Regelbrekers is een voorstelling over vergeving, een thema wat bij veel jongeren speelt. Vergeving is een moeilijk begrip voor jongeren, omdat zij in de straatcultuur veel te maken krijgen met “oog om oog, tand om tand.” Veel jongeren zijn bang dat ze al te veel verkeerd hebben gedaan in hun leven en naar “De Hel” gaan. In de show vertellen drie artiesten hoe zij als ex-straatjongeren in een heftige situatie terecht zijn gekomen. De overtuiging dat God hen al heeft vergeven en dat ze altijd opnieuw mogen beginnen heeft de artiesten geholpen afscheid te nemen van oude levensstijl en positiever in het leven te staan. De artiesten vertellen via spoken word, dans en videoart hun verhaal. Na de show is er een spelvorm waar jongeren gestimuleerd worden om hun ervaringen met hun jongerenwerker te delen. Zo denken ze na over keuzes die ze op dit moment maken en hoe ze dit in de toekomst kunnen veranderen.

“Heel bijzonder om te zien hoe onze tieners, die normaal gesproken zo’n korte spanningsboog hebben, bijzonder goed luisteren en kijken naar de voorstelling.” “Ik merkte dat ik ook vergeving miste”
Reactie van een jongerenwerker
Gilbriano, Artiest Regelbrekers

“Ik was gewoon boos op alles en iedereen."

Het ging al lange tijd niet echt lekker thuis en ik voelde dat ik het recht had om boos te zijn. Ik wil gewoon veel geld en omdat ik boos was maakte het me niet uit dat ik mensen hiermee pijn zou doen. Ik ging van kleine dingen stelen naar steeds grotere dingen. Een dag hadden we een overval gepleegd in een winkel, het ging er ruig aan toe. Ik had de meneer van de winkel in elkaar geslagen, ik dacht daar niet meer echt over na. Ik weet dat ik omkeek toen we wegliepen en ik zag hem op de grond zitten met bloed over zijn gezicht. Ik wist dat ik dit gedaan had en ineens dacht ik: wie ben ik geworden… ik ben toen op zoek gegaan naar God. Ik leerde dat ik door hem opnieuw kon beginnen en vergeving kreeg. Dit helpt mij telkens om mijzelf te vergeven.”

PROJECTEN

MEET UP - THE MOVIE

Meet Up the Movie is een film voor en door jongeren!

De film draait rondom de vraag “Waarom ben ik hier op aarde” omdat veel jongeren zichzelf deze vraag stellen. Een rapper vertelt hoe hij als ex-straatjongere crimineel actief was en tegen zichzelf aanliep. Hij vroeg zichzelf af waarom hij op aarde was. Zijn ervaringen met God gaven hier antwoord op, waardoor hij zijn leven verbeterde. De film zal een dialoog zijn tussen dans, rap, graffiti en spoken word met ondersteunende videobeelden. Lobi You-th fasciliteert bij deze film een samenwerking tussen de rapper en jongeren van The Mall Almere, een van de jongerencentra van Youth for Christ. De jongeren krijgen persoonlijke begeleiding in Dans, waarmee ze hun creatieve talenten ontwikkelen. Naast de film krijgen jongerencentra een spelvorm waar jongeren gestimuleerd worden hun vragen met hun jongerenwerker te delen, na te denken over waarom zij hier op aarde zijn en kijken naar stappen die ze graag zouden willen maken.

Jeremiah, Artiest The Meet Up

“Ik heb als tiener veel slechte dingen gedaan die niet goed voor mij waren.

 Ik werd overal weggestuurd; van school, van de kerk en een deel van mijn familie. Het voelde alsof niemand mij nog zag zitten. Toen mijn beste vriend na een tijd terugkwam in Nederland was hij heel erg veranderd en sprak hij over God. In die nacht hingen we op straat en hebben we hier lang over gepraat. Toen ging ik echt nadenken over het leven, wat ik allemaal deed en waarom ik hier op aarde was.”  

PROJECTEN

FEAR

In 2018 heeft YFC samen met Mind Connected de urban theatershow FEAR gespeeld. Deze show ging over angst en wie God is. Het was een show vol Urban kunstvormen, getuigenissen, verhalen, rap, dans, etc. Lobi You-th (Youth for Christ) en Mind Connected hebben toen besloten om een werkboek met vragen en video’s te maken, gebaseerd op de verhalen en kunstvormen uit de show. Dit werkboek is speciaal voor de jongerenwerkers, uitgebracht, zodat jongerenwerkers deze met hun jongeren kunnen bekijken en spreken over het thema angst en God.
Het FEAR programma bestaat uit vier thema’s (drank&drugs, geestelijke wereld, afwezige vaders, ziekte). Elk thema heeft video’s en napraat spel.

PROJECTEN

KERST

In de afgelopen periode zijn we hard bezig geweest met het bundelen van interactieve kerstprogramma’s uit The Mall Delft. Sinds een aantal jaar vertelt the Mall op unieke en moderne wijze het kerstverhaal aan kinderen van groep 3 tot groep 8.  Door de 5 verschillende programma’s maken kinderen elk jaar een uniek kerstverhaal mee, met als grote boodschap dat er een kind is geboren, wat de nieuwe koning en verlosser is. In elk programma zijn kinderen een eigen rol. Door het grote succes en enthousiasme van de kinderen in Delft heeft The Mall besloten om deze te delen.

Met veel aandacht en zorg zijn de kerstprogramma’s gebundeld in een interactief PDF. Het PDF bestaat uit vijf verschillende kerstprogramma’s die van begin tot einde zijn uitgelegd, maar het is vrij in het gebruik om aan te passen naar jouw eigen wensen.

Wij willen jullie uitnodigen om het programma te downloaden en te gebruiken in jullie eigen gemeente of omgeving.

Het PDF is voor iedereen toegankelijk via de volgende link:
https://yfc.nl/toerusting/interactieve-kerstvoorstellingen/

HOE VERDER?

DATABASE VOOR JONGERENWERKERS

Wij zijn met Lobi You-th bezig geweest met een database om jongerenwerkers op een makkelijke manier contact te laten leggen met artiesten. In deze Database staat een overzicht van de getuigenissen van verschillende christelijke artiesten plus de manier om hen te bereiken. Op deze manier kunnen jongerencentra artiesten uitnodigen met getuigenissen die aansluiten bij hun jongen of bij thema’s die spelen in het jongerencentrum. 
Er ontstaat een directe lijn tussen vraag en antwoordt. De Database wordt twee keer per jaar geupdate.

Neem contact met ons op als je hier mee aan de slag wilt gaan