Een Hoop die zichtbaar aansluit!

Steeds meer jongeren lopen rond met destructieve gedachten. Is het evangelie ook voor hen goed nieuws?

Het is bijna Pasen, misschien wel hét christelijke feest van het jaar. We vieren het leven van Jezus en denken aan het wonder van de opstanding uit de dood, een bron van hoop voor zo veel christenen wereldwijd. Maar voordat we de opstanding vieren is er eerst nog een moment waarop we kijken naar dat ene gruwelijke moment waarop Jezus aan een kruis hing. Een moment van diepe ellende, van lijden alom en, alsof de kruisdood op zich nog niet erg genoeg was, een moment van totale afwezigheid van God de Vader. We horen het Jezus zelfs schreeuwen, “mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten?”. Maar toch, ondanks die bijna tastbare wanhoop is dit nou net een bron van hoop voor zo veel mensen wereldwijd. Jezus weet namelijk wat het is om alleen te zijn, om bedroefd te zijn en hoe het voelt om mentaal helemaal gesloopt te zijn. En juist dat inlevings- en aansluitingsvermogen van Jezus maakt dat de boodschap van het evangelie, juist in een tijd als deze, weer hernieuwd relevant wordt.

“Het is donker om je heen,
en je knijpt je ogen dicht.
Zo kun je zelf niet zien,
Maar ik zie jou”

The Passion 2018 – uit het lied ‘Ik zie jou’ gezongen door Tommie Christiaan

In oktober 2017 publiceerde de World Psychiatric Association een artikel waarin de oproep werd gedaan om meer aandacht te geven aan de mentale gezondheid van jongeren. De auteurs schrijven dat mentale (on)gezondheid onder jongeren al langere tijd enige vorm van urgentie heeft onder vele politieke leiders maar dat er tot heden veel te weinig gebeurd is. Ze denken dat één van de redenen van deze lakse houding te maken heeft met het feit dat depressie onder jongeren vaak verkeerd gediagnosticeerd wordt als ‘first world problem’. “In reality, however, depression is the third leading cause of disability for 15-24 year olds globally after skin and subcutaneous diseases, and low back and neck pain, and in many highincome countries, suicide is the leading cause of death for 15-29 year olds”. In het begin van februari dit jaar schreef Bram Rebergen – algemeen directeur Youth for Christ Nederland – een brief aan de kerken in Nederland met de titel ‘Kerken, wees er vooral nu voor jongeren!’. Hij stelt hier dat “uitzichtloosheid ervoor kan zorgen dat jongeren in al hun kwetsbaarheid vatbaar worden voor destructief en gewelddadig gedrag”. Even daarvoor schrijft hij over de trieste constatering dat jongerenwerkers door heel het land horen dat er steeds meer jongeren rondlopen met suïcidale gedachten. De urgentie van de oproep uit eerdergenoemd artikel van de World Psychiatric Association neemt daarmee dus dramatisch toe.

“Want we leven ons leven
zoals het ons is gegeven
nu, in dit heden,
met verlangen naar de Toekomst
door de Hoop uit het verleden.”

            Thirze Eskes – uit “Tekstkrabbels”

In mijn blog van januari schreef ik al kort iets over de sponsoractie die wij aan het opzetten waren. Drie maanden lang hebben we met bloed, zweet en ook een klein beetje tranen toegewerkt naar ons allereerste grote evenement, de sponsoractie ‘Side by Sight’. Maar… dit hebben wij zeker niet alleen gedaan. Door de waanzinnige inzet van meer dan 35 deelnemers is er een prachtig geldbedrag van al meer dan 15.000 euro opgehaald. Hierdoor kunnen wij weer blijven vechten om jongeren echt te zien, hen hoop en uitzicht te bieden en de relatie met hen aan te gaan. Want in de kern geloven wij, in navolging van een God die aansluit, dat wij daar echte impact kunnen maken. Relaties aangaan met jongeren is misschien wel de beste manier om iets te laten zien van de Hoop die in ons is. Die Hoop is geen abstract begrip, maar een hele levende, aansluitende, opgestane God. Ons constante gebed is dat jongeren dat mogen gaan zien, juist in een tijd als deze. Bid jij met ons mee?

In liefde verbonden,
Frank van der Wildt
Missionair Jongerenwerker | Straatpastor