Missionair jongerenwerk starten in een pandemie, een onmogelijke missie?

Missionair jongerenwerk starten in een pandemie, een onmogelijke missie?

Na bijna een jaar lang in voorbereiding te zijn geweest was het begin 2021 eindelijk zo ver, Youth for Christ ging van start in Rotterdam Delfshaven. Daar waar iedere start zijn uitdagingen kent, is missionair jongerenwerk opzetten in een pandemie bijna onmogelijk maar toch hebben wij dit gedaan. Met een team van vier professionele jongerenwerkers werd er enthousiast gezocht naar manieren om handen en voeten te kunnen geven aan het beoogde jongerenwerk. De laatste handen werden gelegd aan het jeugdhonk en de eerste stappen werden gezet op straat. Want ondanks, of misschien wel juist door, de pandemie hebben jongeren het nog steeds nodig dat er mensen zijn die zich naar hen uitstrekken. Jongeren zijn nu eenzamer en onzichtbaarder dan ooit. Uit een, in 2018 gedaan, onderzoek van het televisieprogramma Brandpunt+ bleek dat 46% van de jongeren, tussen de 13 en 20, zich soms of vaak eenzaam voelt. En dat was in een tijd waar jongeren elkaar nog fysiek konden en mochten ontmoeten.

“De omgeving
van de mens
is de medemens”

Jules Deelder – wijlen dichter & nachtburgemeester van Rotterdam

Maar als de getallen ons niks zeggen en we deze links laten liggen hoeven we alleen maar het nieuws aan te zetten of onze favoriete nieuwswebsite te openen om te zien dat het niet goed gaat met jongeren. Met het ingaan van de avondklok in januari leek er een startschot gegeven voor jongeren door het hele land, zo ook in ons geliefde Rotterdam, om de onvrede te uiten op een manier die niet past in een democratische samenleving. Voor velen kwam dit als een shock, voor ons was dit nogmaals een bevestiging van wat wij al wisten, eenzaamheid onder jongeren is een zeer serieus probleem en de COVID-19 pandemie is allesbehalve bevorderlijk voor de situatie. Dit geldt uiteraard voor de gehele samenleving, sommige sectoren worden keihard geraakt en dat wil ik niet bagatelliseren, maar voor jongeren die net aan het uitvinden zijn wie ze zijn, waar ze voor staan en wie ze willen worden is het contact met anderen cruciaal voor de (sociale) ontwikkeling.

“God, de Heer, dacht:
het is niet goed dat de mens alleen is”

Genesis 2:18

In het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, gedaan door Van Tilburg en de Jong Gierveld in 2007, rondom het thema ‘Zicht op eenzaamheid’, werd eenzaamheid gedefinieerd als ‘het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde relaties.’ Daarin bij jongeren verandering aanbrengen is waar wij als Youth for Christ Rotterdam voor willen strijden. Vanuit de missie van God en Zijn sturende liefde zoeken wij jongeren op en bieden hen de hoop die Jezus geeft. Dit doen wij door op een duurzame manier te investeren in relaties met jongeren op plekken waar ze zijn.

Wilt u/ wil jij nou meewerken aan het zichtbaar maken van eenzame en onzichtbare jongeren dan kan dat. Op zaterdag 27 maart zal er een sponsoractie plaatsvinden onder de naam ‘Side by Sight’. Wilt u/ wil jij hierin meebewegen of financieel mee zaaien in ons werk, kijk dan eens op https://supp.to/side-by-sight-sponsoractie of kies voor een eenmalige of structurele donatie via onze website https://rotterdam.yfc.nl/doneer/

In liefde verbonden,
Frank van der Wildt
Missionair Jongerenwerker | Straatpastor